Hovedseksjon

Dysleksi

Programmer som gir hjelp med rettskriving, ordvalg og opplesning

  • CD-ord Bokmål, nynorsk og engelsk. Programmet finnes på alle skolens PC-er
  • Lingdys (norsk) og Lingright (engelsk) er et program som det må søkes om å motta. Her må foresatte søke via NAV. Dette programmet er også tilgjengelig  på tysk, fransk og spansk. Nå kan du få opplest innholdet i mattestykker. Funksjonen heter “Skann matte”, og du finner den på verktøylinja i programmet Lingdys.

        Søknadsskjema via Nav ligger her: https://lingit.no/nav/

Lydbøker

Fagbøker og skjønnlitterære bøker (NLB). Her må foresatte godkjenne at elevene får tilgang gjennom Statped-systemet. Foresatte gir beskjed til kontaktlærer om de ønsker tilgang. De får tilgang til lånenummer og kode som sendes på e-post. I tillegg bør det lastes ned en app som heter «Lydhør» for å høre på lydbøkene på telefonen.

Innlogging til lydbøker: https://www.statped.no/laringsressurser/skolelydbok/

Apper for å konvertere bilde til tekst og som leser opp tekst.

Diktering og Engasjerende leser

Microsoft Office har funksjoner det er lurt å ta i bruk. MS Word har en dikteringsfunksjon som kan fungere som hjelp i skrivearbeidet. Symbolet i programmet ser ut som en mikrofon. I tillegg finnes det en funksjon som kalles "Engasjerende leser" hvor teksten både kan bli luftigere og bedre tilrettelagt for leseren. Her fås også ordillustrasjoner og opplesingsfunksjoner.